Finska sauna

Najpoznatija i najviše korištena je finska sauna. Grijanje se najčešće vrši korištenjem peći na struju a ponekad i pećima na kruto gorivo. Kad je sauna spremna za upotrebu odnosno kad se postigne temperatura od 80-100 C uz suhi zrak, sauna je prema finskoj tradiciji, spremna za upotrebu.

Klupe za ležanje ili sjedenje poredane su na različitim visinama što omogućuje znojenje u različitim klimatskim zonama od 60 – 100 C.

U različitim vremenskim intervalima potreban je „Loyly“, što znači polijevanje. Voda koja se polijeva po vrućem vulkanskom kamenju nakratko će povećati vlažnost zraka i izazvati osjetni udar vrućine.

Na kraju u sauni Finci se još temeljito išibaju snopom brezovih grančica koje nazivaju „Vihta“. To potiče rad krvotoka i povoljno utječe na proces znojenja.

I na kraju svakog sauniranja, rashlađivanje u hladnoj vodi, ili snijegu a može i polijevanje hladnom vodom.

Finci su oduvijek znali da je odlazak u saunu dobro za vas. Nakon saune osjećate se dobro i opušteno. Studije o sauni pokazuju da često korištenje saune ima mnoge zdravstvene prednosti. Ovakve vrste istraživanja provode se diljem svijeta, a Finska je predvodnik u toj grani znanosti, osobito posljednjih godina. Drugim riječima, još bolje razumijemo učinke korištenja saune i zašto su ti učinci pozitivni. Toplina saune nudi mnoge zdravstvene dobrobiti: poboljšava cirkulaciju krvi i imunitet, ublažava bolove u mišićima, oslobađa od stresa te fizičko i mentalno opušta.

Sauna i srce

20 % - 65 %
Odlazaka u saunu 2 do 3 puta tjedno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za više od 20% u usporedbi s osobama koje saunu koriste jednom tjedno. Što češće koristite saunu, to više možete smanjiti rizik, čak i do 65%.

manje od 60%
Oni koji koriste saunu 4 do 7 puta tjedno imaju više od 60 % manji rizik od demencije


70%
U jednoj od rijetkih studija o povezanosti korištenja saune i sna, otkriveno je da se duboki san povećao za više od 70% unutar prva dva sata i za 45% u prvih šest sati. Došlo je do statistički značajnog smanjenja količine vremena provedenog u budnom stanju nakon korištenja saune.


80 °C
Najbolji zdravstveni učinci postižu se korištenjem saune 4 do 7 puta tjedno na temperaturi od oko 80 °C, u trajanju od otprilike 15-20 minuta.

Temperature u unutrašnjosti saune

Temperatura zraka
Pod stropom 90-100 C
Gornja klupa 80-90 C
Donja klupa 50-70 C
Pod 40-50 C

Temperatura peći
Kamenje 600-900 C
Vanjski materijal 90-100 C

Prosječna vlaga zraka
Pod stropom 2-5 %
Gornja klupa 2-10%
Donja klupa 15-25%
Pod 30-60%


Saune

Sauna kućica
Parna kupelj
Infracrvena sauna
Sauna Bačva
Bio sauna
Finska sauna

Galerija Slika